Med känsla för antikt - Marie-Louise Douglas

 
 
Eftersom vi är inbitna sakletare och loppisfyndare så kommer tipsen i "Med känsla för antikt" inte som en blixt från klar himmel. Däremot tror jag att boken kan vara en insirationskäll för många som undrar hur man får till det. Hur kan man blanda gammalt och nytt ser klassigt ut?
 
Många förklippar kanske vintage med 50-70-tal och loppis med färger som brunt och orange. Vill man dessutom komma billigare undan än i Marie-Louises bok är mitt bästa tips att lämna storstaden. När vi fortfarande bodde i Stockholm brukade vi handla designklassiker på Pingstkyrkan i Eskilstuna och sen sälja dem dyrt på Blocket. Det viktigaste är att man har ett öppet sinne! Kan man byta stolssitsen till ett Josef Frank-tyg? Måla byrån med linoljefärg? Det är mycket billigare och enklare än vad man tror!
 
Tennföremål är supersnygga att använda till vardags.
 
Textil och färg gör det!

Beskrivning av boken:
 
För att skapa ett hem med antikviteter behövs inte miljoner på banken, och är det någon som kan bevisa den saken är det inredaren och skribenten Marie-Louise Douglas. I Med känsla för antikt delar hon med sig av sina bästa tips och sina många kunskaper till alla som vill skapa ett levande hem med antikviteter
- Förlaget Semic

Marie-Louise Douglas som är inredare och skribent har även gjort ett helt gäng tjusiga reportage i Sköna Hem. hon änvänder sig ofta av Helén Pe som även fotat de vackra bilderna i boken.
 

Detaljerna som gör det

Att renovera drömhuset är inte den enklaste uppgiften. Ett stort lyxproblem!
När man börjar välja och vraka bland tapeter, färger, spisar möbler kök och annat så är det viktigt att också tänka på detaljerna, ni vet de där småsakerna som gör helheten. Har man lagt ner tid och omsorg, blod svett tårar och en sedel eller två så gäller det att inte stupa på mållinjen. 
 
Eluttag och strömbrytare är en sån sak. Inte direkt den mest spännande prylen - eller? Saken är den att de behöver inte vara nikotingula plasthistorier. Kolla på de här uttagen och strömbrytarna i klassisk stil. De pryder sin plats och förhöjer intrycket. I huset är de flesta eldetaljerna från det glada 80talet o inte så fina att se på. En dröm vore att byta alla mot De Svarta, som är favoriter just nu.
 
 
 
 Bilder från Gård & Torp och Eljo.

Sekelskiftesgrå och randigt i hallen

 
Bild från Hus&Hem
 
Vi har länge pratat om en randig tapet i hallen och trappan. Ränder är klassiskt och kan verkligen lyfta ett rum på höjden. Hus & Hem har varit hemma hos Leila och i hennes trappa kunde man se en Ralph Lauren-tapet. Jag blev helt förälskad i tapeten mot den vita trappan men hemma hos är den inte riktigt helt hundra. Vi är nämligen helt insnöade på att måla listerna grå och ha någon mer beigeaktig tapet i hallen.
 
I helgen var vi i Stockholm för ett besök på Gysinge som hade 20-50% rabatt i hela butiken. Tanken var att vi skulle köpa färg men vi fick kallafötter i sista sekund och beslöt oss för att avvakta. Istället åkte vi till butiken Sekelsifte i Birkastan och ÄNTLIGEN hittade vi den perfekta färgen för lister och karmar. Butiken är som en godisbit i sig och jag skulle kunna flytta rakt in i lokalerna. Tapeten på väggarna var från Lim & Handtryck och passade oerhört bra till den ultimata grå nyansen.
 
Inredning i butiken Sekelsifte
 
Blev tvungen att ta en närbild med telefonen.
 
Tapeten är ursnygg men kostar dessvärre ca 800 kr/rullen, något som vi inte riktigt har butget för i idagsläget. Färgen är från Nordsjö och heter
Vi har letat efter en perfekt grå färg men inte hittat den. På Gysinge kan man läsa att när man vill måla knutar och foder på trähus från 1700-tal till 1900-tal är det bra att veta att man hade olika mycket brytning av den vita färgen under olika epoker. Vanligast var 30% grön umbra på 1700-talet, vilket ger en tydlig kalkstensgrå nyans. Under 1800-talet ljusnar modet och den "vita" färgen hamnade ofta runt 15% grön umbra. Vid sekelskiftet 1900 däremot är bara lätt, mjukt vitt högsta mode, motsvarande 2% grön umbra. Eftersom samma kulörer och samma färgkvlitéer också målades inomhus på fönster, snickerier, bröstpaneler, dörrar med mera.
 
2% grönumbra är riktigt snyggt men det är lite vitare än färgen vi såg på Sekelskifte, vi vill ha lister som sticker ut lite mer än vita lister.
 
Hallen nu, bild från mäklaren
 
På Hemnet kan man få massvis med inspiration till färgsättning i hus och lägenheter från samma tidsepok som Strömsvik. Åhh, det är så snyggt! Vill bara doppa penseln i färgbruken och måla NU!
 
 
 
Randigt i hallen är kanske lite mer engelskt än svenskt så jag passa på att surfa runt på lite anglosaxiska bloggar.
 
Bild från Sarah Berry
 
Vågat med rött! Bilden finns här
 
 
 

Ta lagen i egna händer!

För dem som har pengar är faktiskt det mesta möjligt. Nu kan man till och med köpa ett eget tingshus!

För mig är det tidigaste användningsområdet det mest intressanta utan snarare stilen och arkitekturen.

Carl Westman hette arkitekten som ritade denna nationalromantiska dröm med inslag av jugend. Hela rasket invigdes 1911.

 
 

 
 
 

När löven blir gula...

...och hösten är ett faktum vill jag bara krypa ner i soffan med ett berg av kuddar och filtar. I somras ville jag ha vita och blå kuddar i Howardsoffan men nu är det helt andra färger som lockar. Det enda som saknas är en rykande kopp te och en trave böcker.